Wanneer chronische stress en wanneer stress?
Het hebben van stress is heel normaal. In ons dagelijks leven hebben we dit ook nodig om te kunnen functioneren. Net een beetje meer adrenaline om die presentatie goed te kunnen doen, om die deadline te halen of om de drukte van die dag te bolwerken.
Maar wanneer wordt stress dan ongezond of chronisch?
Tegen over langdurige stress of intensieve stressmomenten moeten altijd momenten van rust staan. Als je te weinig rust momenten neemt raak je letterlijk uit balans. Je lichaam krijgt geen kans om zich op te laden of te herstellen, met als gevolg op de lange termijn, een overprikkelt zenuwstelsel op. Je ‘alarm’ blijft continue aan staan terwijl de brandjes al geblust zijn. Dus zelfs in ontspanning en rust kom je niet meer tot rust en ontspanning.
Fysiek
Stressklachten uiten zich naast het mentale gedeelte ook fysiek.
Veel voorkomende stressklachten zijn extreme spierspanning, zere nek/schouders/rus/hoofd, of andere medisch onverklaarbare klachten. Maar ook vermoeidheid, conditieverlies en stijfheid zijn klachten die horen bij (chronische) stress. Onderzoek bij de huisarts levert vaak niets op. Waardoor we gaan denken dat ons het lichaam 'stuk' is. Dit is niet het geval als er uit onderzoeken niets medisch uitkomt (altijd de 1e stap). Al deze klachten zijn signalen van jouw lichaam om jou te waarschuwen dat je ver over jouw grenzen bent gegaan.
Dit is te herstellen als jij naar jouw lichaam gaat luisteren!
Mentaal
Belemmerende overtuigingen en oude patronen zorgen ook voor stressklachten
Belemmerende overtuigingen en oude patronen ook verantwoordelijk voor jouw verhoogde stressgehalte.
Dit stuk wordt benaderd via jouw cognitie (verstandelijk, vanuit je hoofd). Vanuit je jeugd nemen we allemaal belemmerende overtuigingen mee. Onbewust zeggen jouw opvoeders en omgeving dingen tegen jou die je meeneemt en later vertaald naar:
- Ik mag niet falen
- Ik kan geen nee zeggen
- Ik moet aardig zijn
- Wat zullen ze wel niet van mij denken
- Ik moet de controle houden
- Ik sta er alleen voor
- Ik moet me aanpassen aan anderen
- Ik ben niet goed genoeg
Door deze overtuigingen raak je jezelf, je waarde, verlangens en grenzen kwijt. Je gaat steeds meer uit je hoofd leven en kunt niet meer voelen wat voor jou belangrijk is. Je gaat over jouw eigen grenzen, zorgt voor iedereen behalve voor jezelf en denkt oprecht dat het niet anders kan.
Een verandering maken vanuit je hoofd is haast onmogelijk omdat er talloze gedachten zijn die jou, naast je vaste patronen, in de tang houden.
Autonoom zenuwstelsel
Jouw sympathische gedeelte van je autonome zenuwstelsel zorgt er bij gevaar voor dat je kan vluchten of vechten. Bij stress wordt dit gedeelte van je zenuwstelsel ook aangesproken. Wanneer je voldoende rust neemt komt je parasympatische gedeelte van het autonome zenuwstelsel in actie. Dan kan je lichaam tot rust komen en herstellen. Bij langdurige stress blijft je lichaam in het sympathische gedeelte van je zenuwstelsel, er vind dus geen herstel meer plaats en je hebt continue het gevoel van 'aan' staan. Daarmee blijft je spierspanning, je hartslag, bloeddruk en ademhaling verhoogd. Er wordt roofbouw gepleegd op je lichaam.
Sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel
Ons autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathisch en parasympatisch deel.
Het wordt aangestuurd vanuit je oerbrein, je hebt er dus geen controle over. Het verzorgt de vitale functies zoals, adem, bloeddruk, hartslag, lichaamstemperatuur, spierspanning en de spijsvertering. Wanneer stress en rustmomenten zich voldoende afwisselen is dit systeem in balans en voel jij je goed.
Wanneer het parasympatische deel (rem) actief is voel jij je rustig, ontspannen en kan je lichaam herstellen.
Wanneer je sympathische deel (gas) actief is ben je alert, actief, ben je in staat om te vluchten of te vechten.
Gun jij jezelf een leven vanuit verbinding?
- Vanuit verbinding met jezelf en je gevoel ben je in staat jouw grenzen en verlangens te herkennen
- Daardoor ben je in staat ze uit te spreken
- Zonder schuldgevoel omdat verbinding met jezelf je laat voelen wat het voor jou doet!
- Pak je de rust die nodig is voor herstel
- Als je leeft vanuit verbinding kun je er ook zijn voor anderen. Zonder te mopperen, je uitgeput of geïrriteerd te voelen.
- Een win-win situatie voor jou en je omgeving!