Waarom word ik zo moe van mijn emoties?

Gepubliceerd op 7 december 2021 om 12:08

Moe, lusteloos en heb je misschien zelfs lichamelijk medisch onverklaarbare klachten?

Als er situaties in je leven voorbij komen die veel emoties oproepen zoals een scheiding, een verlies van een dierbare, een ontslag, een ruzie of iets dergelijks, dan kost zoiets veel energie. Zeker omdat de wereld voor jou op dat moment stil staat, maar om je heen alles gewoon doorgaat. Ondanks dat je, hopelijk, steun hebt van mensen om je heen, voelen velen van ons al snel weer de noodzaak om weer door te gaan met hun (verplichte) leven. Soms is er ook geen keuze, of denk je dat er geen keuze is.

Het gevaar is dat we ons zelf geen tijd gunnen om de emoties die we hebben beleefd te doorvoelen en een plek te geven. Ook vinden we dit vaak spannend, we hebben immers genoeg ellende meegemaakt en willen wel eens wat anders voelen als verdriet. Dus gaan we opzoek naar afleiding en prikkels om maar niet te hoeven voelen.

Maar wat gebeurd er als je geen tijd neemt om de emoties te verwerken?
De emoties die we niet verwerken komen in ons onderbewuste terecht, alle spanning wordt daar opgeslagen. Als dit vaker of langdurig gebeurd kan dit uiteindelijk leiden tot extreme vermoeidheid, slapeloosheid en andere (onverklaarbare) klachten. Als je leeft vanuit je hoofd, je laat leiden door allerlei gedachten en je (oude) emoties onderdrukt, dan kost dat heel veel energie. Je komt in een neerwaartse spiraal terecht, die je onbewust zelf in stand houdt. Storende gedachten in je hoofd, zoals;
ik wil niet nog meer verdriet voelen, het gaat net weer iets beter, ik heb hier echt geen tijd voor, het duurt al zolang, ik heb gewoon afleiding nodig enzovoort, helpen je niet bij het doorvoelen, accepteren en verwerken van de emoties. En die gedachten zijn mega sterk, ze poppen te pas en te onpas op. Zelfs als je ervan bewust bent doen ze nog hun best jou ervan te overtuigen dat het zo is. Ondertussen zal je lijf steeds meer signalen gaan uitzenden dat het tijd is om te stoppen, rust te nemen en stil te staan bij de emoties. Blijf je die signalen negeren dan ontstaan er vaak lichamelijke klachten die van een dergelijke aard zijn dat je op een gegeven moment echt niet meer verder kan. Vaak volgt er een medisch traject waarin niets concreets wordt gevonden en wordt het afgedaan met “het zit tussen je oren”, wat heel verdrietig is omdat je wel degelijk last hebt van deze klachten. Om weer in balans te komen zal je met je oude onverwerkte emoties aan de slag moeten gaan.

Hoe ga je met de onverwerkte emoties aan de slag?
Als jij je echt weer in baans wil komen dan is dat echt mogelijk! Wel kost dit inzet, commitment, doorzettingsvermogen en wellicht hulp van een coach of andere hulpverlener. Om je weer gelukkig te leren voelen begin je met het opmerken van de spanning in je lijf, waar zit het, wat voel je? Je zult je verbazen hoe diep de spanning in je lijf kan zitten. Het zit niet alleen in je spieren maar ook diep in je lijf.

Maar hoe ontspan je nu eigenlijk?
Als je volledig ontspannen wilt worden, laat je niet alleen al je spieren los door middel van; ontspanningsoefeningen, mindfulness, meditatie, yoga of wandelen (hier kom ik later op terug), maar ook je (storende) gedachten. Ons brein is een meester in het laten ontstaan van gedachten, die als waarheid voelen. Hierdoor blijven we vaak in een cirkeltje draaien. Als je meer ontspannen wordt, en je weer leert voelen krijgen oude emoties en pijn een kans om je lijf te verlaten. Door de spanning in je lijf houd je dit lettelijk vast. In plaats van je er tegen te verzetten als ze boven komen, laat je de emoties er zijn. In feite omarm je ze. Dit is niet leuk, je wilt je je niet naar voelen. Maar als je moeilijke situaties hebt meegemaakt is het normaal dat die emoties er zijn. Als je kan accepteren dat je je nu zo voelt is dat de eerste stap richting je weer beter gaan voelen.

Het bijzondere is vaak dat het doorvoelen van oude pijn in je huidige situatie (dus in het hier en nu) vaak minder erg is als dat we van te voren denken. Geef je de emoties een kans om er te zijn dan hoef je er niet meer (onbewust) tegen te vechten en verlies je hier niet meer onnodig energie. Zie de negatieve emoties als een bal die je onder water probeert te houden. Het kost veel moeite en energie om die bal onder water te houden. En als je even niet op let, schiet de bal geheel onverwachts boven het water uit. Net als die bal kunnen de emoties ook op ongewenste momenten naar boven komen. Als je de emoties omarmt, ze de aandacht geeft die ze verdienen en echt leert voelen ga je ervaren dat je ook weer oprecht gaat genieten van alle kleine geluksmomentjes om je heen. Het voelen van dankbaarheid voor wat er wel is krijgt nu de kans en daar word je echt gelukkig van! Dit begint vaak met kleine geluksmomentjes, maar uiteindelijk kom je weer  (bewust) in balans.

Hulp van een coach of therapeut inschakelen
Om te accepteren wat is, oude emoties te doorvoelen en de ontspanning te krijgen waar je lijf zo naar verlangd kan het nodig zijn om de hulp van een coach in te schakelen. Dit hoeven geen lange trajecten te zijn, inzichten kunnen best snel ontstaan. Als dieper liggende problemen uit je jeugd of trauma’s de oorzaak zijn van je huidige problemen dan is de hulp van een psychotherapeut (korter traject) of psycholoog (langer traject) nodig. Een goede coach zal je dat tijdens een intake ook aangeven. Ik kan me voorstellen dat je ondanks wat je net gelezen hebt er toch tegen opziet om een traject te starten. Als je twijfels hebt maak dan gebruik van een kosteloze intake. Je hoeft dan pas te beslissen om het wel of niet te doen. Geef jezelf de aandacht die je verdient!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.